Vriesekoop in Langenboom

Bettine Vriesekoop, wie kent haar niet? Ze maakte het tafeltennis in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw razend populair in Nederland. Ze speelde op alle grote toernooien in de wereld, inclusief de Olympische Spelen en won menige prijs. Afgelopen zondag was ze in Langenboom om een trainingsstage te verzorgen voor leden van tafeltennisvereniging Taflan uit Langenboom en TTV Smash’73 uit Uden. 

Langenboom – René van Dijk speelt zowel bij Taflan als bij Smash’73 en hij organiseerde de trainingsstage vanwege zijn vijftigste verjaardag. Bettine begint met een voorstelrondje. “Tegen het einde van de middag ken ik al jullie namen wel”, vertelt ze de negen mannen en een vrouw. “Het is belangrijk dat je leert kijken naar het spel, ook als je al twintig jaar speelt. Hoe beweeg je als je speelt, van waaruit beweeg je en hoe kun je dat verbeteren.”

De tien spelers nemen de vijf tafeltennistafels in en beginnen te spelen. Al snel vliegen de ballen in het rond. Na even spelen roept Bettine de groep bij elkaar. Kevin en Nigel worden gevraagd iets te demonstreren. En daarna komen de vragen van Bettine: “Hoe versnel je de spin, hoe gebruik je je bovenlichaam het beste?”

Termen als ‘spin’ en ‘contra’ en ‘blokken’, voor de ervaren spelers is het gesneden koek en voor de toeschouwers op de tribune wordt het door de uitleg met woorden en daden ook steeds duidelijker.

Spin
“Een spin versnel je niet alleen door een snelle onderarm, maar ook door met je lichaam naar voren te komen en als het ware in de bal te vallen.”

Slagen
En wat te denken van de ontspanning tussen de slagen door. De slagen volgen elkaar weliswaar in een rap tempo op, maar toch is de ontspanning tussendoor essentieel. “Je slag moet zo zijn, dat je al goed komt te staan voor de volgende slag en je je arm kunt laten ontspannen. Je moet steeds even herstellen.”

Josina van Ras, bestuurslid van Taflan, kijkt met genoegen naar de trainingsstage: “We zijn een actieve club met zo’n veertig à vijftig leden. Ons eerste team speelt competitie in de hoofdklasse en ons tweede team in promotiehoofdklasse. Dus ja, een club om trots op te zijn. Behalve tafeltennis kun je bij ons ook dynamictennis spelen. Dat is een sport waar met lichte materialen een soort tennis gespeeld wordt. Iedereen, die wil zien of dat iets voor hem is, is welkom om op zondag tussen 10.30 uur en 12.00 uur eens te komen kijken in De Wis.” Terug naar de tafeltennissers in de zaal. De spelers luisteren, oefenen en worden alsmaar fanatieker. Met die competitie komt het dit jaar wel goed. (Bron: 31-01-2018 dekoeriermill.nl en foto: Angelina van den Broek)