14e Open Udense tafeltenniskampioenschappen – 2013

Het begint inmiddels een leuke jaarlijkse traditie te worden; de reünie van oud-internationals tijdens de Open Udense Tafeltenniskampioenschappen in Uden, georganiseerd door TTV Smash’73/YOB, waarbij er ook dit jaar gestreden werd om de “Paradijstroffee”.

Het initiatief lag drieënhalf jaar geleden bij de in Uden woonachtige oud-international Han Gootzen, die tegenwoordig ook trainer is bij TTV Smash’73/YOB.

Het leek hem wel aardig om in het kader van de Udense tafeltennis-kampioenschappen zijn oud-collega’s uit te nodigen.
Spelers met wie hij in de jaren ’80 op hoogste niveau menig duel uitvocht, maar met wie hij ook internationaal aan de weg timmerde in het Nederlandse tafeltennisteam. Tafeltennislegendes als Paul Haldan, de gebroeders van Spanje, Bert van der Helm, de gebroeders Anne en Jan Vlieg en Han Gootzen zelf uiteraard. Stuk voor stuk namen die de harten van iedere rechtgeaarde tafeltennisliefhebber sneller doet kloppen. En ze zijn dus ieder jaar te bewonderen tijdens de Open Udense Tafeltenniskampioenschappen.

Die samenkomst dat eerste jaar was niet alleen een tafeltennisfeestje, voor de heren zelf smaakte die eerste keer naar meer. Vandaar ook dat direct werd besloten om het mini-toernooi het jaar daarop te herhalen, met een nog groter deelnemersveld. Dat groeide in drie jaar uit tot zon leuke en aansprekende evenement dat steeds meer voormalige topspelers zich aanmelden bij de toernooidirectie.

Vooral een gezellige dag

Daarbij draait het niet alleen meer om de sportieve uitdaging in het veld, maar maken de oud-internationals ook graag van de gelegenheid gebruik om bij te praten en oude vriendschapsbanden weer eens extra aan te halen. Na afloop van het toernooi vertrekt de hele groep dan ook steevast naar restaurant Paradijs in Uden waar wordt genoten van een overheerlijk diner.

In de woorden van Bert van der Helm
De sfeer zit er kortom ieder jaar weer zeer goed in, zoals wel blijkt uit het korte verslag van twaalfvoudig Nederlands kampioen Bert van der Helm, naar aanleiding van het toernooi dit jaar: ‘Het was afgelopen zondag weer goed toeven in Uden. De dag begon zoals altijd met een heerlijke lunch bij IBN. Ik wil ze bij deze dan ook hartelijk danken voor hun voortreffelijke ontvangst. Na afloop van het toernooi weer een biertje genomen op de goede afloop. Nauwelijks blessures. Het reüniegehalte was andermaal hoog. Het is ieder jaar weer een genot om deze dag samen met Marloes van der Locht en Han Gootzen te organiseren. Heel veel dank ook aan de toernooiorganisatie en niet te vergeten de hoofdsponsor YOB natuurlijk.’

En de winnaar is…
Met de sfeer zit het dus wel snor. Maar wie heeft dit jaar nu de titel van de Paradijstrofee gewonnen. Han Gootzen was bij alle twee de voorgaande edities de verliezend finalist. Het eerste jaar moest hij zijn meerdere erkennen in Paul Haldan; het tweede jaar verloor hij van Erwin Andriessen. Vandaar ook dat dit jaar de verwachting was dat hij indachtig het spreekwoord drie maal recht is scheepsrecht een goede kans maakte op de overwinning. Helaas moest hij in de finale wederom buigen voor Erwin Andriessen. Enfin, volgend jaar een nieuwe kans voor Han.

Ook voor de 15-e Open Udense Tafeltenniskampioenschappen staan de oud-internationals weer op het programma.
Wordt vervolgd…