10e Open Udense Kampioenschappen – 2009

Zondag 22 november werd voor het eerste in 11 jaar de Open Udense tafeltenniskampioenschappen weer georganiseerd door tafeltennisvereniging Smash ’73. De laatste keer was dat in 1998 toen dit toernooi werd geroganiseerd in sporthal ‘de Sticht’ ter ere van het 25 jarig jubileum. Dit keer was de tennishal op de Hockeyweg 1 beschikbaar, de huidige thuisbasis van TTV Smash ’73.

Met 85 inschrijvingen, bestaande uit zowel volwassenen als jeugd werd het toernooi om 10:00 voor geopend verklaard. De deelnemers kwamen uit alle windstreken naar Uden: van Roermond tot Breda en van Valkenswaard tot Waalwijk. Vereniging Wanzl/Belcrum uit Breda kwam zelfs met een verassend grote en sterke delegatie van 15 man naar Uden. Daarnaast waren er 28 deelnemers uit de eigen gelederen. Er werd gespeeld in 7 poules die werden ingedeeld naar speelsterkte. Bij de volwassenen aren dit poules A t/m D, en bij de jeugd poules E t/m G.

In de A poule, bestaande uit de beste spelers, hadden de Udenaren 3 ijzers in het vuur: Mark Bleijenberg, Patrick v.d. Meer en Bennie te Kamp. Zij moesten echter tot de outsiders gerekend worden. De torenhoge favorieten kwamen van TTCV/van Herwaarden uit Veghel, die met 2 sterke hoofdklasse spelers waren vertegenwoordigd. Het bleek echter al snel dat de vorm van de dag de bepalende factor was. Uiteindelijk wist Bennie te Kamp dan ook de 3e plaats te veroveren. De verrassende winnaar was oude rot Johan Smits van Revanche uit Schaijk die in de finale Maarten van Grinsven uit Veghel wist af te troeven.

In de B poule speelden 4 Udenaren mee, die kans maakten op de prijzen. Er speelde ook 3 talenten uit Breda mee die met hun 12 en 13 levensjaren moesten aantreden tegen spelers die vaak een veelvoud van die leeftjd hadden. Qua techniek waren zij niet te kloppen, maar uiteindelijk werden ze alle 3 al voor de finale uitgeschakeld door de veel slimmer (en bij vlagen gemener) spelenden volwassenen. De finale ging uiteindelijk tussen René Gabriëls uit Uden en Maurits Gommans uit Blerick: toevallig dezelfde finale als een maand geleden in Schaijk.Toen werd er eenvoudig gewonnen door René, en dat was ook dit keer het geval omdat Maurits wederom geen antwoord had op zijn service.

In de C poule speelde 5 spelers mee uit Uden, waaronder de 3 beste jeugdspelers van de vereniging. Ontdanks dat ze allemaal hun winstpartijtjes meepakten, konden zij echter geen potten (maar wel batjes) breken. Stijn Koenraad uit Breda wist in deze poule de eerste plaats te veroveren, door in de finale Paula Paulus uit Eindhoven te verslaan. In de D poule verging het de Udenaren beter. Oud lid Bas Harder, die na een aantal jaar van afwezigheid weer op de stoep stond, wist verrassend de 3e plaats te veroveren. De eerste plaats ging naar Harry Volman uit Helmond. Tweede werd Leo van de Wittenberg uit Valkenswaard.

Bij de jeugd won in de E poule had Uden 3 spelers in de strijd. Zij speelden echter tegen veel sterkere spelers, dus was het geen verrassing dat zij geen prijzen binnen wisten te slepen. Wel verrassend was dat Roy Govers uit Oss in de finale won van Loran Nebbeling uit Breda, welke normaliter een klasse hoger speelt. In de F poule was er meer te winnen voor de Udenaren. Topfavoriet Jurre Klaver gaf echter in de kruisfinales een 2-0 voorsprong in games uit handen, en was daarmee veroordeeld tot de strijd om de 3e en 4e plaats. Hoewel hij deze wist te winnen was de teleurstelling er niet minder om. De winnaar kwam in deze poule was Luuk Meijvis uit Breda, gevolgd door Stevan Cavens uit Best. In de G poule wisten de plaatselijke talenten Jeroen Buis en Martijn v.d. Schoot resp. de 2e en 3e plaats te veroveren. Beide waren echter niet opgewassen tegen Merik van Westerveld van Return Oss die er met de eerste plaats vandoor ging. Na de finales kwam oud Nederlands kampioen in het dubbelspel Han Gootzen langs om de prijzen uit te reiken, waarvoor hij speciaal voor ons een bijeenkomst van de knoerissen onderbrak. Maar voordat het zover was, speelde hij eerst nog een game tegen Johan Smits uit Schaijk; in zijn carnavalsoutfit wel te verstaan. Han liet zien het nog zeker niet verleerd te zijn en had al snel het zwakke punt van zijn tegenstander in de smiezen. Hij won dan ook met 11-8.

Uiteindelijk kon om 18:00 na de prijsuitreiking het toernooi met een goed gevoel worden afgesloten.