11e editie Open Udense tafeltennis kampioenschappen – 2010

Op zondag 12 december 2010 werd de 11e editie van de Open Udense tafeltenniskampioenschappen gehouden.  Net als vorig jaar was ook dit jaar het thuishonk van de vereniging, namelijk het tenniscentrum de Schaapskooi, de speellocatie.  Met 85 deelnemers was de 10e editie vorig jaar al een groot succes.  Dit jaar hadden zelfs bijna 120 mensen zich ingeschreven, waardoor het toernooi volledig volgeboekt was.  Hiertoe waren maar liefst 20 tafels opgezet, verspreid over 3 tennisbanen.  Alle ingrediënten dus om er een mooi toernooi van te maken.

Net als vorig jaar kwamen de meeste deelnemers uit oost Brabant, maar ook spelers uit Gelderland en Limburg maakten weer hun opwachting.  De meeste spelers hebben ruim tafeltenniservaring in de NTTB competities, maar er doen ook altijd recreanten mee uit Uden.  Een mooie mogelijkheid om de vereniging te promoten dus.  De spelers werden ingedeeld op speelsterkte, waarbij er voor de volwassenen 4 klassen waren en voor de jeugd 3.  Daarnaast was er een speciale klasse voor prominente Udenaren, die ‘s middags om de Henk Hellegers-troffee gingen strijden.  Binnen de klassen werden er eerst voorrondes gespeeld in een poulesysteem, waarna een korte afvalronde volgt voor de toppers uit de poules.  Hierdoor kon er door iedereen bijna de hele dag gespeeld worden.

In de A-klasse speelden de sterkste spelers: zij die uitkomen in de 2e NTTB-klasse of hoger.  De bezetting in deze klasse was dit jaar bijzonder sterk.  Belcrum (Breda) kwam dit jaar met een voltallig jeugdteam dat landelijk A speelt en 3 volwassen 1e klasse spelers.

Ook Return Oss, Taflan (Langeboom), Herpen en Never Despair (Den Bosch) hadden een sterke delegatie afgevaardigd.  De torenhoge favoriet dit jaar was echter Peter van Iwaarden die in het 1e team van Unicum (Geldrop) uitkomt in de 1e divisie.  Johan Smits uit Schaijk, de winnaar van vorig jaar, was ook weer van de partij.  Hij zou het niet makkelijk krijgen zijn titel te verdedingen.  Voor T.T.V. Smash

’73 deden Patrick v.d. Meer en René Gabriëls uit team 1 mee.  Patrick speelde zijn eerste partij in de poule tegen Pierre Schreuders die hij uiteindelijk diep in de 5e game verloor.  Dit zette de toon voor de rest van de dag: van de 6 wedstrijden in de poule wist hij er maar 1 te winnen.  René had juist een heel goede start en won 3 van zijn eerste 4 partijen.  Toen moest echter nog afgerekend worden met topfavoriet Peter van Iwaarden.  Dit leek aanvankelijk te gaan lukken, maar op het eind van de 5e game trok Peter de wedstrijd alsnog naar zich toe.  Ook de daaropvolgende wedstrijd ging verloren.  Dit jaar dus wederom geen winnaar van eigen bodem.  Uiteindelijk ging de finale tussen Peter van Iwaarden en Tommie Gimbrere van Belcrum.

Uiteindelijk trok Tommie verassend aan het lange eind.  Beide heren kennen elkaar goed, en dat heeft in Tommie’s voordeel gewerkt zo gaf hij achteraf aan.  Knappe nummer 3 was Jan van de Linden van Taflan.

In de B-klasse speelden de volwassenen die uitkomen in de 3e en 4e NTTB klassen.  Deze klasse was iets minder druk bezet dan de A klasse, maar het niveau was zeer hoog.  Mark Bleijenberg, Niek Sanders en Marco v.d. Ven moesten in deze klasse de eer voor T.T.V. Smash ’73 hoog houden.  Allen sneuvelde echter al in een vroeg stadium.

Uiteindelijk ging Thomas Lee van ECVA (Eindhoven) er in deze klasse vandoor met de hoofdprijs.  Op zijn typisch chinese speelstijl met bijbehorende penhoudersgreep had simpelweg niemand een passend antwoord.  2e werd zijn clubgenoot Joao da Silva.  Mike de Best van Topspin won de verliezersfinale en mocht dus de 3e prijs mee naar huis nemen.

De C-klasse bestond uit de spelers uitkomende in de 5e en 6e klasse van de NTTB of met gelijkwaardige speelsterkte.  Voor T.T.V. Smash ’73 deden Marloes v.d. Locht, Sander Schins en René van Dijk mee.  Sander had een moeizame start, maar ging steeds beter spelen en wist zich uiteindelijk zelfs te plaatsen voor de finale.  Die verloor hij helaas van Gerard Heussen van Megacles (Weert).  Marloes en René werden in deze klasse al eerder uitgeschakeld en grepen dus naast de prijzen.

3e werd Marco Vogelaar van Destatec (Swalmen).

De recreanten en 7e klasse spelers kwamen uit in de D-klasse.  In deze klasse was T.T.V. Smash ’73 met 3 leden vertegenwoordigd: Rob Damink, Marieke Meijer, Ferry Kuijpers.  Er deden ook een 3-tal oud-leden mee, alsmede zaaleigenaar Boudewijn Willemse.  Bas Harder, een voormalig lid van de vereniging die al jaren geen batje meer had aangeraakt liet zien het nog niet verleerd te zijn.  Hij ging er uiteindelijk zelfs met de 3e plaats vandoor.  De eerste prijs was echter voor Rik Konings van Flash (Eindhoven) die in de finale Harry Volman van Stiphout versloeg.

De hoogste klasse bij de jeugd was de E klasse.  Hoewel de landelijk spelende jeugd ervoor gekozen had om zich bij de volwassenen in te schrijven, was er in deze klasse genoeg regionale top aanwezig om er een interessante competitie van te maken.  Uit de eigen gelederen deden Diana Chang en Nick van Breda mee.  Omdat er maar 1 poule was werd er geen afvalronde gehouden.  De winnaar van de poule zou ook het toernooi winnen.  De krachtsverschillen waren klein, en tot en met de laatste wedstrijd bleef het spannend.  Met een overwinning in de laatste wedstrijd stelde Diana Chang echter de eindoverwinning veilig.

Nick van Breda werd hierdoor 2e.  Een zeer knappe prestatie van de spelers van ons eerste jeugdteam.

In de F-klasse speelden de jeugdspelers die een niveautje lager spelen.  Hierin speelde voor T.T.V. Smash ’73 mee Nick van Grunsven, Jurre Klaver, Jules Hoeke en Pepijn Hoeke, allen uitkomende in de 2e klasse aspiranten.  Zij hadden echter sterke concurrentie van spelers van Belcrum (Breda) en Best.  Alleen Jurre wist zich staande te houden, en bereikte na een reeks zware partijen de finale.  Hierin moest hij het opnemen tegen Julie van Immerseel, die hij reeds met veel moeite verslagen had in de poule.  In de finale ging het hem echter makkelijker af, en won hij de partij heel overtuigend.  3e werd Kevin Joosen van Belcrum.

De beginnende competitiespelers en recreatieve jeugd kwamen uit in de G klasse.  Voor de eigen vereniging kwamen maar liefst 6 spelers in

actie: Jeroen Buijs, Marijn van Dijk, Stef Peijnenburg, Lindy v.d. Cammen, Annabel Teeuwen en Dylano van de Heuvel.  Het was al snel duidelijk dat alleen Jeroen genoeg wedstrijdervaring had om een gooi te kunnen doen naar de prijzen.  Hij veroverde uiteindelijk een knappe 3e plek.  De finale ging niet geheel onverwacht tussen Fons Bunthof van Return Oss en Chi Kit Man van Attaque (St. Oedenrode).  Fons won deze partij en schreef daarmee de G-klasse op zijn naam.

Bij de prominenten was het vooral heel gezellig, maar ook zij lieten zien niet zomaar mee te doen.  Sommigen hadden zelfs de week van tevoren geoefend bij de vereniging om zo hun kansen te verhogen.

Uiteindelijk was het Richard Bosveld, voorzitter van de Hockeyclub Uden, die dit elitetoernooi wist te winnen.  Runner-up was Ewald Timmen, directeur IBN-productie.