TTV Smash’73 houdt Open Udense Tafeltennis kampioenschappen – verslag krant

Tachtig tot honderd liefhebbers kunnen zich inschrijven voor de Open Udense Kampioenschappen tafeltennis georganiseerd door Smash’73. De wedstrijden worden gespeeld op zondag 22 november in het Sport en Evenementencentrum De Schaapskooi aan de Hockeyweg. De club heeft oud-international Han Gootzen bereid gevonden om de prijzen uit te reiken aan het einde van de dag.

Door Paula van Hout. Voor Gootzen is TTV Smash’73 als tafeltennisclub in zijn eigen woonplaats natuurlijk niet onbekend. Maar beter nog kent hij de clubs in de regio die op hoger niveau spelen. Buurman Veghel heeft er zo een bijvoorbeeld. De club van Uden is klein met vijftig leden nu.  Vijftien jaar geleden waren dat er nog tachtig. Sinds twee jaar tennissen de leden in de De Schaapskooi nadat hun eigen clubhuis werd verkocht. Er waren te weinig vrijwilligers om het gebouw te onderhouden. Nu draait de club enthousiast verder met sinds kort ook een nieuwe trainer, Pierre Schreuders. ,,Hij is aangetrokken omdat we onze jeugd ook kwalitatieve goede trainingen willen bieden”, legt Michiel Hagen van de organisatie uit. Samen met Marloes van de Locht regelt hij alles voor de Udense Kampioenschappen. ,,We hebben wat concurrentie van andere toernooien in die periode maar we hopen op veel deelnemers. Inmiddels is het alweer zes jaar geleden dat we dit toernooi in Uden organiseerden, dus het werd tijd.”

Volgens Han Gootzen zijn toernooien ook goed voor de naamsbekendheid van de club. ,,Als je meer wil met je club, moet je zorgen voor ambasadeurs. Schrijf je een keer in voor een jeugdinterland, organiseer een wedstrijd met bijvoorbeeld enkele internationals. Straal zelf het plezier in je sport uit en anderen zullen je volgen.” Gootzen weet dat omdat hij zelf onder contract stond van verschillende clubs zoals Tempo Team in Amsterdam en zag hoe die zich in de picture speelden. Maar wil Smash’73 dat ook? Hagen: ,,De Udense club is klein en kent geen echte toppers in zijn verleden. Ons eerste team speelt in de 3e klasse. We spelen tafeltennis als sport, niet als een spel. Maar plezier staat bovenaan. En als we talenten binnen hebben met de goede mentaliteit, komen we ook hogerop.”

Gootzen bevestigt dat: ,,Het is een technische en mentaal zware maar ook vriendelijke sport. Je kunt daar mensen én bedrijven best mee stimuleren om harder te trainen en meer te sponseren.” Gootzen reikt op 22 november rond half vijf de prijzen uit in carnavalskostuum. Die dag vieren de Knoerissen het 44-jarig bestaan en de oud tafeltenniskampioen is daarbij betrokken als oud-prins.